Valaistusblogi

Valaistus kruunaa uniikin arkkitehtuurin

Kivinen patsas johdattaa meditatiiviseen tunnelmaan.

Pihatietä kulkiessani ensimmäisenä silmiini osuu pieni patsas haaveilevasta tytöstä tyytyväinen ilme kasvoillaan. Patsaan ympärillä aika jotenkin pysähtyy: tyttö on niin intensiivisen läsnä, niin täydellisen rentoutunut että minäkin haluan samaan mielentilaan – ja pääsenkin siihen nopeammin kuin uskoinkaan.

Pihatie päättyy silmiähivelevään näkyyn: tumma, selkeälinjainen rakennus seisoo kalliolla jykevänä mutta samalla ympäröivään luontoon täydellisesti sulautuvana. Syksyinen värimaailma maalaa miljöön yhdeksi upeimmista taideteoksista, joita olen pitkään aikaan nähnyt.

Ympäri pihamaata kuulen ihastelevia huokauksia muiden vieraiden kiertäessä taloa. Tämän lisäksi ainoat äänet talon läheisyydessä ovat kameran suljinääni, tuulen hiljainen humina puiden latvoissa sekä lähes äänetön, iloinen puheensorina. Alan pikkuhiljaa ymmärtämään pihatien tyttöä.

Meidät vastaanottaa hymyileväinen nainen, Marita, sekä hänen poikansa Miikka. Vuosi sitten käyntiinpotkaistu projekti alkaa olla viimeistelyä vaille valmis ja tyytyväisyys lopputulokseen huokuu molemmista. Kuten rakennusprojektien luonteeseen lähes poikkeuksetta kuuluu, pääsi budjetti nytkin ylittymään hieman, Marita kertoo. Samalla hän kuitenkin painottaa, että lopputuloshan sen ratkaisee onko ylitys ollut sen arvoinen – ja tämän vapaa-ajanasunnon kohdalla ei ole epäilystäkään, etteikö rahoilleen olisi saanut vastinetta.

Arkkitehti sekä Winledin valaistussuunnittelija saavat erityiskiitosta. Kun projekti saatettiin alulle, lähetti Miikka ideoitaan arkkitehdille, joka sai välittömästi punaisesta langasta kiinni ja melkeinpä ensiyrittämällä loi piirrokset, jotka nyttemmin ovat kasvaneet täksi kauniiksi kokonaisuudeksi. Winledin valaistussuunnittelija puolestaan oli tehnyt vaikutuksen jo ensipuhelusta, esittänyt loistavia ideoita, ollut ammattitaitoinen ja vakuuttanut Maritan siitä, että tästä tulisi jotain todella hienoa – ja niinhän siinä sitten kävikin. Myös tehdyt 3D-kuvat auttoivat huomattavasti hahmottamaan miltä lopputulos tulisi näyttämään.

Kokonaisuudessaan koko projekti on sujunut todella jouhevasti alusta alkaen, eikä mitään suuria vastoinkäymisiä tai ongelmia ole tullut vastaan, Marita kertoo hymyillen. Suurin tekijä onnistuneen rakennusprojektin takana on ehdottomasti Maritan mukaan ollut se into, jolla kaikkea on tehty. Projekti eteni soljuvasti vaiheesta toiseen ja kaikki se kauneus mitä pienet palaset pikkuhiljaa yhteen kasasivat sai koko perheen innostumaan entisestään.

”Ilman näin onnistunutta valaistusta tämäkin rakennus olisi hieman sellainen yksinäinen, orpo.”

Kysyn myös Maritalta onko hänellä jotain tiettyä lempispottia tässä huikeassa rakennuksessa. ”Ehdottomasti tämä kokonaisuus kaikkinensa miellyttää todella paljon. Toki tykästyin erityisesti näihin mustiin ulkovalaisimiin, Winledin Hydroihin: kun ne ensimmäisen kerran sytytettiin ja oli pimeä ilta sekä tietysti kun talon ulkopinta on tumma niin efekti oli sellainen ’vautsi vau’. Lisäksi nyt kun täällä näitä valoja on päässyt testailemaan niin joka kerta tulee sellainen fiilis, että kyllä valot kruunaa asunnon ja tuovat sen ilmeen eri tiloille. Ilman näin onnistunutta valaistusta tämäkin rakennus olisi hieman sellainen yksinäinen, orpo.”

Tumma puinen julkisivu sopii metsäiselle tontille harmonisesti.

Ulkovalaistus kruunaa kokonaisuuden ja korostaa arkkitehtuurin yksityiskohtia.

Rakennuksen julkisivusta muutaman kuvan napsaistuani astumme ulko-ovesta avariin sisätiloihin. Korkeat, lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat avaavat henkeäsalpaavan näkymän ympäröivään luontoon merinäköaloineen, vanhoine mäntyineen sekä peltoaukeineen. Heti ovesta oikealla on viihtyisä kylpyhuone, jonka valaistus on toteutettu Winledin Liljaa sekä Q-listaa hyödyntäen. Tumma kaakelointi herää eloon valot sytyttäessä ja kauniin kontrastin luovat valkoiset kalusteet sekä muut laadukkaat elementit.

Kylpyhuonetta vastapäätä sijaitsee tekninen tila sekä kodinhoitohuone. Huoneen toimivuuteen vaikuttaa olennaisesti valaistus, joka onkin toteutettu tehokkaalla Eden -valopaneelilla.

Tinka-valaisin on näppärä ja siro kohdevalaisin.

Keittiön moderniin tyyliin sopivat minimalistiset tummat kaapit.

Avokeittiö, ruokailutila, olohuone sekä oviaukolla rajattu makuuhuone luovat kauniin jatkumon, jota suuret ikkunat kehystävät. Näihin tiloihin tulvii luonnonvaloa joka suunnasta, jonka lisäksi lisävalaistuksella on tuotu Maritan mainitsema kruunu tilojen ylle. Valonauha, Eden -valopaneelit, Spectri -alasvalot sekä Tinka -kiskovalaisimet muodostavat eheän kokonaisuuden, jonka ansiosta joka tilanteeseen on mahdollista luoda oma, juuri oikeanlainen tunnelmansa.

Marita kertoo, että he ovat aikaisemmissa asunnoissaan aina joutuneet tappelemaan huonon valaistuksen kanssa. Sähköliikkeissä on tullut pyörittyä ja vikaostoksia tehtyä mutta vasta nyt Miikkan törmättyä Winledin valaistussuunnittelupalveluun sekä laadukkaisiin valaisimiin, on ongelma saatu taklattua lopullisesti tässä kauniissa rakennuksessa. Monet ovat kauhistelleet valaistukseen kuluvia suurentuntuisia summia, mutta jälleen Marita painottaa lopputulosta: tulos, johon on tyytyväinen, joka toimii, kestää ja on hyvännäköinen on joka pennin väärti.

Ikkunoista avautuu rauhoittava maisema ja sisällä käytetty epäsuora valo sopii moderniin ilmeeseen.

Keittiössä on käytetty valonauhoja valaisuun.
Selkeälinjaisessa keittiössä kattaus pääsee oikeuksiinsa.
Selkeälinjaiset valopaanelit valaisevat tummakalusteisen keittiön.

Kierreltyäni, kahviteltuani ja ihasteltuani kylliksi pysähdyn miettimään kaikkea kokemaani ja näkemääni. Päällimmäisenä mielessäni pyörii pihatien tyttö autuaine ilmeineen sekä sanonta ”Home is Where the Heart is” – tulee vääjäämättä sellainen olo, että tämän vapaa-ajanasunnon kauneus, viihtyisyys sekä uniikkius ovat rakentuneet asukkaiden sydämien ympärille.

Perhe nauttii vapaa-ajastaan luonnon keskellä.

Valaisimet asensi ja kohteen sähkötöistä vastasi Sähköasennus Tammisto Oy.

Author image
Winledillä työskentelevä intohimoinen SOME-täti, joka tasapainottelee rintamamiestalon remontin, perhe-elämän, kilpaurheilun sekä uranluonnin välillä nauttien joka hetkestä.