Valaistusblogi

Luksus on in! Tapetoi rohkeasti 1800-luvun tyyliin

Tervetuloa Valaistusblogin mukana inspiraatiomatkalle Tampereen Näsilinnaan, varakkaan Nottbeckin perheen 1800-luvulla rakentamaan uusbarokin tyylisuuntaa edustavaan palatsiin.

Retkemme ensimmäisessä osassa haetaan ideoita erityisesti tapetointiin ja seinäpinnoille, sillä palatsi on viime vuosina remontoitu entiseen loistoonsa sen oltua autiona 17 vuotta.

Suuret kuviot ja värikkäät kukat ovat lisäämässä suosiotaan.
Värikkäät kukat ja suuret kuviot ovat nyt tapettimuodin huipulla.

Pitkään valta-asemaa pitänyt valkoinen trendi on saanut rinnalleen rohkeita tehostevärejä ja ylellisiä, kookkaita kuvioita. Onkin hyvä hetki etsiä inspiraatiota historiasta.

Nykysisustaja ei silti välttämättä tapetoi koko asuntoa voimakkaalla tapetilla, vaan sitä käytetään yksittäisissä tehosteseinissä tai huoneissa.

Tampereen Näsilinnan palatsin ruokasalista ei tyyliä ja loistoa puutu.
Kartanon ruokasalissa voi aistia entisaikojen loiston.

Kosmopoliitti Nottbeckin perhe rakensi ja sisusti kotinsa uusbarokin hengessä. Paljon alkuperäisiä esineitä on luonnollisesti hävinnyt historian tuuliin, mutta huoneet on remontin yhteydessä entisöity aikakauden mukaisesti.

Uusbarokille tyypillistä ovat ylelliset kuviot ja kultaukset.
Uusbarokin kulta ja kiehkurat saavat ripauksen kesän kepeyttä kukka-aiheesta.

Näsilinnan palatsin alkuperäiset tapetit eivät ole säilyneet, mutta niiden jäänteiden perusteella seinille on valittu aikakauden tyyliä edustavia tapetteja.

Efektimaalaus sisältää monia eri tekniikoita, joilla voidaan saada aikaan näyttäviä seinäpintoja.
Yksi palatsin pienemmistä huoneista on maalattu efektimaalaustekniikalla, joka luo huoneeseen ainutlaatuisen tunnelman.

Efektimaalauksella saadaan aikaan mielenkiintoisia, persoonallisia seinäpintoja. Ne ovat kuin taideteos itsessään, ja voivat sopivan valaistuksen kanssa luoda tilaan suorastaan maagisen fiiliksen.

Tekniikoita on lukemattomia, ja efektimaalausta voi toteuttaa myös ihan itse. Esimerkiksi kullan- ja hopeanhohtoisilla maaleilla saadaan aikaan näyttäviä pintoja, jotka heijastavat valoa mielenkiintoisesti.

Myös läheltä katsottuna efektimaalattu seinäpinta on elävä ja mielenkiintoinen.
Koriste- ja efektimaalauksessa voidaan leikitellä kiiltävillä maaleilla, luoda kolmiulotteisuutta eri paksuisilla värikerroksilla tai jopa jäljitellä luonnonmateriaaleja, kuten puuta tai marmoria.

Milavidan viehättävä puutarha ja kasvihuone elävät seinälle maalatussa maisemassa.
Oleskeluhuoneen seinälle on maalattu palatsin puutarha, jota ei enää ole.

Aikanaan palatsin viehättävässä puutarhassa kasvoi muun muassa hedelmiä. Myös kotona suosikkimaisemansa tai puutarhan vehreyden voi tuoda sisätiloihin seinämaalauksella – tai helpommin valokuvasta teetetyllä yksilöllisellä maisematapetilla.

Punaiselle seinälle ripustetuista perhevalokuvista muodostuu tyylikäs, monta tarinaa kertova kokonaisuus.
Mustavalkokuvissa on jotain nostalgista ja ajatonta. Niistä syntyy näyttävä seinä vaikkapa työhuoneeseen.

Nykyään tärkeätkin valokuvat ovat yhä useammin vain puhelimessa tai läppärillä. Kuvien parhaat on kuitenkin nykyään helppo teettää myös ajattoman mustavalkoisina tai seepianvärisinä. Parhaista kuvista vuosien varrelta voikin kerätä aidosti henkilökohtaisia sisustuskokonaisuuksia kotiin.

Lisää loistoa luvassa###

Palaamme 1800-luvulle myöhemmin juttusarjan kahdessa jatko-osassa. Tuolloin mietitään, kuinka tuoda ripaus 1800-luvun kartanoromantiikkaa kotiin ja kuinka sisustaa lastenhuone viehättävään vanhan ajan tyyliin.

Jos tahdot tutustua tarkemmin 1800-luvun palatsielämään ja Nottbeckin perheen dramaattisiin vaiheisiin, Valaistusblogi suosittelee visiittiä Näsilinnan palatsin yläkertaan avatussa Museo Milavidassa. Viehättävässä palatsissa sijaitsevat nykyään myös ravintola ja kahvila.

Author image
Moi! Lempivärini sisustuksessa on turkoosi. Kokemusta on kertynyt copywriterin, käsikirjoittajan ja toimittajan töistä. Vapaa-ajalla bloggaan, pyöräilen ja piirtelen.