Valaistusblogi

Ripaus 1800-luvun lumoa kotiin

Tampereen ylle kohoava Näsilinnan palatsi, alkuperäiseltä nimeltään Milavida, on oikea aarreaitta historiaa rakastavalle sisustajalle.

Jo aiemmin kävimme tutustumassa Näsilinnan upeisiin tapetteihin ja seinäpintoihin. Tämän viikon jutussa tutustutaan uusbarokin tyyliin entisöidyn yläkerran salonkien ihaniin yksityiskohtiin. Niistä voi napata vaikutteita ja sisustaa ripauksen 1800-luvun ylellistä kartanoromantiikkaa omaankin kotiin.

Vanhat kirjat henkivät 1800-luvun tunnelmaa.
Vanhat kirjat ovat aarteita, jotka henkivät menneiden aikojen tunnelmaa. Jännittäviä kirjalöytöjä voi metsästää vintiltä, kirpputoreilta ja antikvariaateista.

Kuvan teos esittelee hiukan vanhempaa naisten muotia – noin komeiden helmojen kanssa ei monikaan meistä nykynaisista taitaisi haluta mennä posliinikauppaan tai ahtautua kauppakassin takapenkille.

Valkoinen kipsipatsas taittaa valoa kauniisti.
Olisiko aika kaivaa hymytyttö- ja hymypoikapatsaat kaapin uumenista, jos joku perheestä on joskus sellaisen saanut? Kipsi on kaunis materiaali, joka taittaa valoa pehmeästi. DIY-henkinen sisustaja voi valaa kipsipatsaita itsekin muottien avulla.

Telineessä esillä oleva taulu tuo huoneeseen tuulahduksen 1800-luvun pariisilaistunnelmaa.
Miksi taulu pitäisi aina ripustaa seinälle? Jos tilaa suinkin riittää, kaunis puinen maalausteline on jo sisustuselementti itsessään vaikkapa työhuoneeseen tai kuistiin.

Muutenkin on kätevää, jos erilaisista harrastuksiin liittyvistä esineistä onnistuu tekemään osan sisustusta. Näin niitä voi säilyttää kauniisti esillä ja helposti käden ulottuvilla, eikä harrastamaan ryhtyminen vaadi isoa järjestelyoperaatiota.

Havumetsänvihreä lasi ja tulppaaninkukkaa muistuttava varjostin tekevät antiikkivalaisimesta katseenvangitsijan.
Ihanan läpikuultava havumetsänvihreä lasi ja tulppaaninkukkaa muistuttava maitolasivarjostin antavat persoonallisen ilmeen antiikkivalaisimelle. Sen voi kuvitella valaisevan niin myrskyisiä talvi-iltoja kuin kesäyön lukuhetkiäkin.

Käsintehtyjä koristemaalauksia vanhassa lipastossa.
Vanhan lipaston koristemaalauksissa on DIY-henkeä. Jos tohdit tarttua siveltimeen, näitä vanhoja koristemaalauksia voi käyttää mallina tai hakea inspiraatiota kuvioihin vaikka kesäiseltä niityltä.

Koristeellisesta kaakeliuunista ei puutu hienostuneita yksityiskohtia.
Erilaiset kaakeliuunit ovat tehneet paluun. Ne ovat tällä hetkellä yksi sisustusmaailman vahvoista trendeistä. Tässä upean koristeellinen esimerkki, josta ei ylellisiä yksityiskohtia puutu. Kokonaisvaikutelma pysyy kuitenkin varsin keveänä, sillä kaakeleissa on käytetty herkkiä värejä ja maltillisesti kultausta.

Hennot värit ja kultaus luovat pehmeän kokonaisuuden.
Läheltä katsottuna kaakeleiden hienostuneet yksityiskohdat pääsevät oikeuksiinsa. Vaaleansininen ja hempeän puuterinen, persikkaan vivahtava vaaleanpunainen sopivat miellyttävästi yhteen.

Näsilinnan palatsin uusbarokkityylinen aula.
Aulassa seinämaaleina on käytetty valkoista, hentoa vihreää ja keltaista. Dramatiikkaa tuovat mustavalkoinen shakkiruutulattia, koristeellinen kattokruunu ja kultaiset ikkunanpuitteet. Huomaa myös kattokruunun ympärille tehty ruusukoristelu.

Katot jäävät usein nykysisustuksessa vähemmälle huomiolle, mutta kekseliäs sisustaja voi korostaa kattopintaa koristamalla sitä erilaisilla kohokuvioilla, maalauksilla ja tietenkin valaisimilla.

Näsilinnan palatsin julkisivu.
Myös ulkoa näkee, että Näsilinna on rakennettu ylvään ja koristeellisen uusbarokin hengessä. Restauroinnin ansiosta se on taas entisessä loistossaan.

Näsilinnan alakerrasta löytyvät nykyään kahvila ja ravintola. Yläkerrassa puolestaan on 1800-luvun asuunsa kunnostettuja huoneita, ja museo Milavidan näyttely esittelee palatsin rakennuttaneen Nottbeckin perheen myrskyisiä vaiheita. Tiesitkö, että perheen pojalla oli Tampereen ensimmäinen polkupyörä?

Inspiraatiota historiasta -sarjamme viimeisessä osassa tutustumme Näsilinnan palatsin viehättävään lastenhuoneeseen.

Voit tykätä Valaistusblogin sivusta Facebookissa ja kuvia pääset ihailemaan Pinterestissä ja Instagramissa.

Author image
Moi! Lempivärini sisustuksessa on turkoosi. Kokemusta on kertynyt copywriterin, käsikirjoittajan ja toimittajan töistä. Vapaa-ajalla bloggaan, pyöräilen ja piirtelen.