Valaistusblogi

Rintamamiestalon remontti: kellari ja sen valaistus – tuhoontuomittu yhtälö?

Tällä kertaa pureudutaankin kotimme todellisen ongelmapesän kimppuun, joka tunnetaan myös nimellä kellari.

Aiemmin kellarissa sijaitsivat sauna, kylpyhuone pukeutumistiloineen, pannuhuone, täysin epäfunktionaalinen hukkaneliötila, kylmäkellari sekä autotalli. Autotalli on jo saanut osansa muutoksesta, kun lattia räjäytettiin auki, kaivettiin alemmas ja sinne tehtiin väliaikainen viemäröinti sekä valettiin uusi lattia vesikiertoisine lattialämmityksineen. Pesukone ja kuivausrumpu, sekä kylpyamme ja suihku siirrettiin autotalliin odottamaan parempia puitteita.

Rintamamiestalon autotalli Huomatkaa taidokkaasti toteutettu LED-valaistus.

Kuten aiemminkin jo kerroin, myös pannuhuone sai uutta sisältöä elämäänsä kun vanha öljykattila roudattiin naapurin päänvaivaksi ja tilalle laitettiin uutuuttaan kiiltelevä maalämpövehje.

Kellarissa sijaitseva vanha sähköpääkeskus sai muuten tästä vähän runtua osakseen, kun sulake, jonka takana maalämpö oli, poksahteli jatkuvasti. Huomasimme tuhannennen poksahdus- ja huoltokerran jälkeen kiinnityskappaleen mustuneen ja se menikin hyvin nopeasti vaihtoon. Onneksi ei sattunut mitään isompaa.

kellariin tuleva punatiiliseinä Onni onnettomuudessa: vanhan lasikuitutapetin alta löytyi punatiiliseinä, joka tullaan pesemään ja uudistamaan entiseen loistoonsa.

Meillä kävi tuossa hetki sitten suurtehoimuriauto imaisemassa ylimääräisen scheissen pois kellarin lattialta. Alkuperäinen tarkoitus oli, että kaivaminen hoidettaisiin käsipelillä, sillä ahtaiden oviaukkojen ja matalien tilojen takia mitään muuta vaihtoehtoa ei tuntunut olevan. Onneksi kuulimme kumminkissankaimanveljenkaverilta tällaisesta vaihtoehdosta, ja vaikka se pienen loven budjettiin tekikin, oli se ehdottomasti joka pennin väärti.

Kylpyhuoneen sisääntulo

Jos tuon kokoista kellaria olisi lähtenyt Hiltillä ja lapiolla käymään läpi, oltaisiin varmaan vielä kolmenkin vuoden päästä ilman kunnollista suihkua ja kodinhoitohuonetta. Suurtehoimurilta aikaa meni kuutisen tuntia ja ajansäästön lisäksi myös huonekorkeutta tuli varmasti enemmän kuin mitä käsipelillä oltaisiin saatu aikaan. Jäljelle jäi vielä järkyttävän kokoisia kivenmurikoita, kallion päällä talo kun on, ja ne pitäisikin jonkun kykeneväisen räjäyttää sieltä, jotta päästään jatkamaan.

Saa akkaparka taas sydän syrjällään jännittää kotinsa puolesta.

Koska tila on matala ja luonnovaloa hyvin vähän, on sanomattakin selvää että valaistukseen täytyy kiinnittää paljon huomiota, jotta tiloista saadaan toimivia ja hyvän näköisiä. Onnekseni saatiinkin tähän apuja Winledin valaistussuunnittelija Toni Reinilältä, joka muuten oli seitsemän upean asuntomessukohteenkin valaistuksen taustalla.

Odotukset olivatkin siis korkealla, ja kun 3D-kuvat sain käsiini, meinasikin leukani tippua lattiaan.Kodinhoitohuone ennen

Rintamamiestalon kellari ja tuleva kodinhoitohuone Rintamamiestalon kellari ja pesutornin paikka Rintamamiestalon kellari ja kodinhoitohuoneen kattoKodinhoitohuone jälkeen

3D-valaistussuunnittelu kodinhoitohuoneelle 3D-valaistussuunnittelu kodinhoitohuoneelle sekä pukeutumistilalle

Muutos on aika valtava. Valaisinten upotusmahdollisuutta tilassa ei ole, joten jännitti aikalailla etukäteen miten suunnittelija saa tilasta toimivan. Kuitenkin sekä Vela-kiskovalaisinten että Nurro -roikkuvalaisinten käyttö tällaisessa epätraditionaalisemmassa ympäristössä toimii ihan loistavasti, enkä malta odottaa, että pääsen pyykkäämään uudessa kodinhoitohuoneessani (said no-one ever)!Pukeutumistila ennen

Rintamamiestalon pukeutumishuonePukeutumistila jälkeen

3D-valaistussuunnittelu rintamamiestalon pukeutumistilalle

Erityisen kinkkiseksi tämän tilan tekee katto, joka pinnassamenevine putkineen on lähestulkoon mahdoton valaista. Siksi tämä onkin ehkä yksi suosikkiratkaisuistani, sillä itselläni ei olisi tullut mieleenkään käyttää valaistusta noin kekseliäästi: LED-nauha kun tullaan sijoittamaan tavallisesta poiketen pystysuuntaisesti seinille!Pesuhuone ja sauna ennen

Rintamamiestalon saunaPesuhuone ja sauna jälkeen

3D-valaistussuunnittelu rintamamiestalon saunalle ja kylpyhuoneelle

3D-valaistussuunnittelu rintamamiestalon kylpyhuoneelle

3D-valaistussuunnittelu saunalle

Kylpyhuoneeseen tuleva alaslaskettu katto mahdollistaa epäsuoran valaistuksen sekä upotettavien Spectri-alasvalojen hyödyntämisen. Saunan valaistus on toteutettu pääasiassa LED-valonauhalla.Man Cave ennen

Rintamamiestalon autotalli Tuleva Man CaveMan Cave jälkeen

3D-valaistussuunittelu olohuoneelle 3D-valaistussuunnittelu Man Cavelle 3D-valaistussuunnittelu baarille

Täälläkään upotusmahdollisuutta ei valaisimille ollut, joten Toni hyödynsi sekä epäsuoran valon listaa että Eden-valopaneelia pinta-asennuskehyksen avulla asennettuna. Epäsuora valaistus toimii tilassa tunnelmanluojana, kun taas Eden lähinnä työvalona, sillä täällä olisi tarkoitus myös mieheni tehdä musiikkia.

Kaiken kaikkiaan täytyy kyllä rehellisesti sanoa, että en olisi KOSKAAN uskonut, että vanhat, vaikeasti työstettävät tilat voisivat muuttua näin paljon valaistuksen osalta, tai että mahdollisuuksia näin upeisiin lopputuloksiin olisi edes olemassa. Myös saadut 3D-kuvat antoivat taas lisäpuhtia tekemiseen, joten ei kai tässä auta muu kun kääriä hihat ja alkaa hommiin. :)

Author image
Winledillä työskentelevä intohimoinen SOME-täti, joka tasapainottelee rintamamiestalon remontin, perhe-elämän, kilpaurheilun sekä uranluonnin välillä nauttien joka hetkestä.