Valaistusblogi

Kissojen valtakunta – 80-luvun koti sai uuden valoisan ilmeen

Kapuan rappuset ylös rinteessä sijaitsevaan paritaloon. Oven avaa hymyilevä herrasmies, joka esittelee itsensä Mikoksi. Astun sisään asuntoon missä minua tervehtivät kaksi suurta ja tuuheaa Maine Coonia.

”Jenni joutuikin olemaan töissä myöhempään, mä olen täällä yrittänyt siivota parhaani mukaan”, Mikko puuskuttaa ja noukkii viimeiset kissanlelut lattialta kaappiin piiloon. Yrittäjän ja vakuutusasioiden parissa työskentelevän yhteinen arki vaikuttaa kiireiseltä.

Mikko, 35, ja Jenni, 30, muuttivat Tampereen Lielahdessa sijaitsevaan paritalon puolikkaaseen helmikuussa muutaman vuoden etsiskelyjen jälkeen. Ensin asuntoa haettiin Lentävänniemestä, mutta lopulta päädyttiin laajentamaan aluetta ja osuttiin Lielahteen.

Lämminsävyisten 16 W Liljojen  ohella takaseinälle kohdevaloiksi on asennettu 8-wattiset Iirikset.
Olohuoneessa viistokatto ja suuret ikkunat muodostavat avaran tilan. Sisustuksen yksityiskohtia, kuten takaseinän tapettia ja maalausta tuodaan esiin 8-wattisilla Iiris-kohdevaloilla.

”Meille oli tärkeää, että alueella on vesistöä lähellä. Me viihdytään luonnossa”, Mikko toteaa ja kehuu alueen ulkoilumaastoja. ”Viikonloppuna lähdetään Jennin kotiseudulle, missä on upeat luontoreitit. Kissatkin lähtevät mukaan”, Mikko kertoo samalla, kun Mörri maukuu kiipeilypuussaan.

Vuodelta 1988 peräisin oleva talo oli ostohetkellä kutakuinkin alkuperäiskunnossa. Sauna oli ainoa tila, joka oli remontoitu jälkeenpäin. Talon hyvä rakenne oli mahdollistanut sen, että esimerkiksi keittiö ja kylpyhuone olivat säilyneet niin hyvässä kunnossa, ettei pariskunta kokenut tarpeelliseksi uusia niitä välittömästi. ”Aikeissa on kyllä uusia nämä keittiönkin pinnat, mutta rakenteeseen ei tarvitse puuttua, koska se on niin vankka”, Mikko kertoo ja koputtelee kaapistojen kylkiin.

Keittiöön asennettiin valonauhaa kolmeen eri kerrokseen: Lattiatasoon 4,8 W, työtasoon 14,4 W ja ylätasoon 9,6 W.  Kattoon iskettiin pari kappaletta 16 W Liljoja ja ruokapöydän päälle ripustettiin roikkumaan 24 W Glooria.
Keittiön työvalojenkaan ei tarvitse häikäistä silmää: kolmessa tasossa (lattiatasossa, työtasossa ja ylätasossa) käytetty valonauha takaa valoisan lopputuloksen.

Kokonaisuudessaan muutto uuteen kotiin ja remontti sujuivat jouhevasti. Rankkaakin toki oli, koska aikataulu oli kiireinen ja pari oli itse päättänyt maalata seinäpinnat. ”Siinä kyllä säästi pitkän pennin, mutta olihan se raskasta, kun ottaa huomioon seinäkorkeuden. Onneksi meillä oli ihan huippu sähkömies, mahtava tyyppi ja omistautuvainen”, Mikko kehuu ja vinkkaa suosittelevansa sähköasennuksesta vastannutta yritystä nimeltään AL-SÄHKÖ.

Kun tulee aika ottaa kuva asunnonomistajasta asunnossaan, Mikko harmittelee Jennin poissaoloa: olisihan ollut mukavaa saada kuvaan myös se parempikin puolisko. Hetken pohdiskelun jälkeen päädymme ratkaisuun kissasta vaimon korvikkeena, mikä Mikon juttujen perusteella onkin melko kuvaava vaihtoehto. Jenni taitaa olla aikamoinen kissanainen.

Päävaloina toimivien 16-wattisten Liljojen lisäksi väliseinä sai koristuksekseen kaksi pientä 2 W Hydraa.
Kuvapari yllä on otettu asunnon olohuoneesta ennen ja jälkeen remontin. Se paljastaa, että moni pinta meni uusiksi. Valkoisen ja harmaan sävyt päästävät näyttävän parketin oikeuksiinsa. Modernia kokonaisuutta korostaa valaisimien ja sitä myöten myös valon määrän merkittävä lisäys.

Lämminsävyiset 16 W Liljat katossa toimivat hyvänä yleisvalaisuna myös makuuhuoneessa.
Makuuhuoneessa on yhdistelty uutta ja vanhaa. Juhlallinen kultaväri on valittu kontrastiksi valkoisille pinnoille. Huomaa myös persoonallinen valoratkaisu sängyn päädyssä.

Tunnelma makuuhuoneessa on tärkeää. Sen pystyy saavuttamaan vaikka epäsuoralla valaistuksella ja ripauksella jotain itselle arvokasta.
Makuuhuoneen tunnelman luo epäsuora valo, jonka ansiosta hillityt värit ja kattovalaisin pääsevät oikeuksiinsa.

Tunnelmaa takkahuoneeseen luovat 8 W Iirikset.
Takkahuoneessa 80-luvulle tyypillinen seinäpinnan tekstuuri pääsee oikeuksiinsa kohdevalaistuksen avulla. Nahkatuolit kunnioittavat aikakauden tyyliä, mutta moderniin ilmeeseen sopivasti ylellisen valkoisina.

Aluksi tilan valaisuun suunniteltiin neliskanttisia Kanna-valaisimia, mutta kun pariskunnan mieli muuttui, valaistussuunnitelma laitettiin uusiksi ja kattoon asennettiinkin pyöreitä Liljoja.
Valkoinen kattopanelointi ja upotetut Lilja-valaisimet avartavat olohuonetta ja tekevät katosta entistä korkeamman tuntuisen.

Valaistussuunnittelijan tekemässä mallinnoksessa valaisimet ovat jo paikoillaan.
Valaistussuunnittelijan mallinnoksessa kissojen valtakunta on jo saanut näyttävän led-valaistuksen.
Valmiiksi sisustettu asunto näyttää valoisalta ja sisustuksessa yhdistyvät uusi ja vanha.
Remontointuna ja sisustettuna sama tila saa lämpimän ilmeen. Vanhaa ja uutta on yhdistelty modernilla tavalla.