Valaistusblogi

Inspiraatiota hirsitalon rakentajille

Ajan halki keltaisten voikukkapeltojen. Kurvaan peltoaukiolla sijaitsevan hirsitalon pihaan. On hiljaista. Oven avaa lempeä kiharapäinen mies, juuri sellainen jonka kuvittelisit asuvan uljaassa hirsitalossa keskellä luonnon rauhaa.

Jyrkin tavallinen arkiaamu alkaa kello 4.30 kun herätyskello pärähtää soimaan. Mies työskentelee kuparintuotantoalalla ja on selvästi löytänyt oman alansa: 29 vuotta on kulunut sukkelaan samassa työpaikassa. Työ ei selvästikään ole ainoa asia, mikä Jyrkin elämässä on varmalla paikalla: tontti, jolle asunto on rakennettu, on suvun peruja. ”Vanhempi likka asuu tuolla tien toisella puolella mun lapsuudenkodissani. Asunnossa, jossa asuttiin myös ennen kun tämä rakennettiin”, Jyrki tarkentaa.

Kun talonrakennus nousi ajankohtaiseksi aiheeksi perheessä, ajatus talon rakenteesta oli hatara, vaikka hirsitaloista oltiin puhuttu jo muutamaan otteeseen. Rakkaus hirsitaloja kohtaan varmistui kuitenkin mökkireissulla Pohjos-Karjalaan vuonna 2012, ja omaan hirsitaloon päästiinkin muuttamaan jo seuraavan vuoden jouluksi.

Hirsitalon puoliympyrän mallista erkkeriä koristavat pienet Iirikset.
Killtävät mustat kivilattiat luovat komean kontrastin väriltään lämpimälle hirsirakenteelle.

Parvi on valaistu ledeillä.
Parvelta avautuu tyylikäs näkymä alakertaan.

Valonauha on helppo ja tyylikkään moderni ratkaisu keittiön valaisuun ja pieni Iiris tuo riittävän määrän lisävaloa.
Keittiössä hirsiseinän pintaa ja lämmintä kodikkuutta korostavat epäsuoran valon luovat valonauhat.

Makuuhuoneen sisustusväriksi on valittu rohkea violetti.
Makuuhuoneen ikkunasta avautuu rauhallinen maalaismaisema.


Led-valaisimet ovat hyvä ja varma ratkaisu myös makuuhuoneisiin, ja oikein lasketuilla etäisyyksillä ne toimivat mainiosti myös kaltevassa katossa. Kuvan huoneessa on käytetty Iiris-valaisinta.

Pesuhuoneen pukutilaa pantiin valaisemaan kolme kappaletta Helmi Lasiympyröitä.
Pesutilojen pukuhuoneen valaisussa on käytetty Helmi Lasiympyrä -valaisinta, jotka säkenöivät kauniisti valoa lasisen kehyksensä läpi.

Iiris-valaisimet löysivät tiensä ulko-ovelle asti.
Eteistilasta käytännöllisen tekevät hillityn harmaa laattalattia ja riittävä valaistus.

Hirsitalo pääsee oikeuksiinsa illan hämärtyessä näyttävän ulkovalaistuksen ansiosta.
Näyttävä ulkovalaistus tuo taianomaisesti esiin hirsirakennuksen lämpimän värin illan hämärtyessä.

Kuten monessa muussakin perheessä, tässäkin sisustuksen takana on nainen. ”Rouva saa itse päättää sisustuksesta”, Jyrki tokaisee ja hetken hiljaisuuden jälkeen jatkaa luoden katseensa lattiaa kohden: ”Ai niin, valkkasinhan mää noi kivilaatat”.

Jatkamme keskustelua sisustuksesta vapaa-ajan harrastuksiin. Käy ilmi, että perheellä on maatila. Suuri osa ajasta kuluu myös metsätöiden parissa, mikä ei toisaalta ole ihme, sillä löytyyhän omaa lääniä kymmenisen hehtaaria. Pellot on onneksi vuokrattu, jotta aikaa jää muuhunkin kuin oman maan hoitoon.

Jyrki kertoo, että Kauttuan alueella sijaitsee ruukkipuisto, joka on yksi Suomen arvokkaimmista vanhoista ruukkimiljöistä. Nykyisin alue kuitenkin toimii enimmäkseen majoitus-, ruokailu- ja asumisympäristönä. Paikka lienee kuitenkin näkemisen arvoinen Jyrkin maininnan perusteella, onhan mies paljasjalkainen paikkakuntalainen.

Kierrettyämme sisätilat läpi saan vielä yksityiskierroksen ulkona. Paljon kehuttu pihavalaistus käy tutuksi, kun kierrämme ympäri talon ja sovimme, että tulen vielä yöllä uudelle kierrokselle ottamaan muutaman valokuvan talosta illan pimeydessä. Kättelemme. Jyrki lompsii takaisin sisälle hirsimökkiin, ja minä hyppelehdin takaisin autolleni.

On alkukesä. Perheen äiti ja nuorempi tytär ovat rippikoulutapaamisessa. Luojan luomukset ovat kukassaan.