Valaistusblogi

Ripaus 60-lukua Kaukajärvellä

Anu-Liisa ja Tuomas muuttivat uuteen kotiin pienokaisensa kanssa vasta kolmisen kuukautta sitten. Sisustus ei ole vielä valmis, mutta tunnelma kodissa on jo kohdillaan.

60-luvulta peräisin oleva Tampereen Kaukajärven vanhin rivitalo on suojeluslain alainen, eli sen ulkorakenteeseen ei saa tehdä muutoksia. Anu-Liisa kertoo, että kun remonttia ryhdyttiin tekemään täysin alkuperäiskunnossa olevaan päätyasuntoon, haluttiin säilyttää jotain alkuperäistä. "En tykkää täysin valkoisesta sistustrendistä, ripaus 60-lukua miellyttää meitä molempia", Anu-Liisa sanoo.

Remontissa valaistus laitettiin uusiksi, portaiden reunustalta kaadettiin seinä ja jokaiseen tilaan tehtiin ainakin pientä pintaremonttia. Parkettilattia, rappuset, pari seinävalaisinta ja valonkatkaisijat saivat jäädä niille sijoilleen muistuttamaan menneistä ajoista.

60-lukua henkivät seinävalaisimet ja modernit valonauhat yhdistävät alkuperäistä ja modernia.
Pariskunta halusi säilyttää kodissa osan 60-luvun henkeä. Modernit valonauhat kehystämässä rappusia ja 60-luvusta muistuttavat seinävalaisimet luovat mukavaa kontrastia kotiin. Miniprofiilin sisälle on upotettu lämminsävyinen 3000 Kelvinin 9,6 W valonauha.

Työvalot keittiössä voivat nekin olla tyylikkäät ja hyvällä tavalla huomaamattomat.
Keittiön tasoprofiiliin on asennettu 3000 Kelvinin 9,6 W valonauhaa.

Mustavalkoiseen sisustukseen lämpöä tuovat lämpimänsävyiset valonauhat.
Moderniin keittiöön asennettiin valonauhaa kaapistojen ylä- ja alapuolelle. Lämminsävyiset 3000 kelvinin 9,6W valonauhat asettuvat vastakkain mustavalkoisen ja graafisen sisustuksen kanssa.

1960-luvun puukehys sai näyttävän valonauhan sisälleen.
Moderni valaistus ja vuosikymmenten takainen tunnelma risteävät jo alkumetreillä sisään astuttaessa: 60-luvulta peräisin olevaan puukehykseen asennettiin sisälle 3000 Kelvinin 4,8W valonauhaa ja eteisen kattoon kiinnitettiin 6W Liljoja.

Kylpyhuoneeseen spa-tunnelmaa luovat Helmi Lasikuutio -valaisimet.
Tunnelmallisuutta pesuhuoneeseen luotiin Helmi Lasikuutioilla, jotka hajottavat valoa miellyttävästi neliskanttisen kehyksensä läpi.

Pienen saunan valaistus onnistuu tyylikkäästi valonauhalla.
Epäsuoran valaistuksen menetelmää hyödyntäen saatiin aikaan tunnelmallinen valaistus myös saunaan. Valonauhat lauteiden alla ovat tyylikäs ratkaisu pienempäänkin saunaan. Tässä saunassa käytettiin lämminsävyistä 4,8 W valonauhaa.

Tuore perhe on viihtynyt tuoreessa kodissa. Korviini kantautuu vauvan jokeltelua ja nenääni leijailee uunituoreen kinkkupiiraan tuoksu. Muutosta on vasta kolmisen kuukautta. "Kiirettä on pitänyt, taulutkaan eivät ole vielä päässeet seinälle asti", Anu-Liisa tokaisee hymy huulillaan ja kallistaa tuttipulloa hiljalleen.

Kun pariskunta aloitti viime vuoden alkupuolella etsimään yhteistä asuntoa, tärkeimpinä kriteereinä olivat riittävä pinta-ala ja Tampereella pysyminen. Paljasjalkainen tamperelaispariskunta kävi kuusi kertaa katsomassa asuntoa ennenkuin päätös ostamisesta tapahtui. Kun remontti oli valmis ja ensimmäinen yö asunnossa vietetty, uusi asunto olikin jo muuttunut kodiksi. "Tuli välittömästi sellainen olo että tänne on tultu jäämään", Tuomas toteaa.

Koko remontti itsessään sujui pariskunnan mielestä sukkelaan, josta kiitos kuuluu osaaville ammattilaisille. Sähköasentaja oli pätevä ja mukava herrasmies, joka tiesi mitä teki ja Winledin kehitysjohtaja Panu piti huolen siitä, että valaistussuunnitelma oli moitteeton. "Meiltä kysyttiin vaan varmistukset isoimpiin päätöksiin. Oltiin hyvissä käsissä", Tuomas selostaa ja Anu-Liisa nyökkäilee vieressä.

Kun kysyn pariskunnan intohimoista, esille nousee ruuanlaitto, joka tuo yhteistä iloa arkeen. "Lissu on tosi hyvä tekemään ruokaa!" Tuomas kehuu.